Το ζήτημα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, οι γεωπολιτικές εξελίξεις μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κινήσεις της Τουρκίας, εντός και εκτός συνόρων, και η χαρτογράφηση του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία περιλαμβάνονται στα θέματα του Δελτίου Διεθνών & Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #19 του ΕΝΑ.

Η φευγαλέα ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία

O Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μολονότι πιθανότατα ο πιο εντυπωσιακός στις αντιδράσεις του, σίγουρα δεν είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που ανησυχεί έντονα για την επόμενη μέρα μιας διαγραφόμενης ουκρανικής ήττας (ή ρωσικής νίκης). Ωστόσο, αυτό που εξακολουθεί να λάμπει διά της απουσίας του είναι μια ευρωπαϊκής έμπνευσης αρχιτεκτονική ασφάλειας για την ίδια την Ευρώπη.

Το τρίγωνο Κίνας – Ρωσίας – Ιράν & η σημασία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Μετά την επίθεση του Ιράν του Ισραήλ η ένταση στη Μέση Ανατολή κορυφώνεται, προκαλώντας εκ νέου την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας. Την καταδίκη της επίθεσης από τη Δύση ακολουθεί το κάλεσμα της Ρωσίας και της Κίνας για αποκλιμάκωση και παύση πυρός στη Γάζα. Πώς τροφοδοτείται αυτή η απόκλιση απόψεων για το Ιράν και την πηγή των αναταραχών στη Μέση Ανατολή; Ιδίως αν ληφθεί υπόψη και η ανακοίνωση των στηριζόμενων από το Ιράν Χούθι για ελεύθερη μετακίνηση ρωσικών και κινεζικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα; Και τελικά τι κερδίζει η κάθε πλευρά του τριγώνου Κίνας – Ρωσίας – Ιράν;

Τουρκία & κρίση στη Μέση Ανατολή: Η «αναλογική» στάση & τα διλήμματα του Ερντογάν

Στην Τουρκία, η κυβέρνηση της χώρας και ο πρόεδρος Ερντογάν έχουν να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις στο πλαίσιο της ιρανοϊσραηλινής κρίσης: από τη μια πλευρά είναι οι διεθνείς ισορροπίες, η αναθέρμανση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, η επιδίωξη να διαδραματίσει η Τουρκία διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Δύσης και Μέσης Ανατολής με τα περισσότερα δυνατά οφέλη. Και από την άλλη πλευρά είναι η τουρκική κοινή γνώμη, που έχει ήδη δείξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές τη δυσαρέσκειά της για τη χλιαρή στάση της κυβέρνησης στο παλαιστινιακό ζήτημα, καθώς και η κριτική –κυρίως εκ δεξιών– της τουρκικής αντιπολίτευσης για το ίδιο θέμα.

Οι δυτικές κυρώσεις μετατρέπονται σε ευκαιρία για τη Ρωσία

Την ίδια ώρα, κι ενώ ο Πόλεμος στην Ουκρανία έχει μπει ήδη στο τρίτο έτος, οι κυρώσεις της Δύσης όχι μόνο δεν αποδεικνύονται ικανές να αποδυναμώσουν επαρκώς τη ρωσική οικονομία, αλλά διαμορφώνουν ένα υβριδικό περιβάλλον ευκαιριών για τη Μόσχα.

Γερμανία: Ο «πράσινος καπιταλισμός» ως φάρσα

Στη Γερμανία, τέλος, η «μεγάλη εικόνα» που δίνει σήμερα η κοινωνία είναι εκείνη της πόλωσης ανάμεσα σε μια δημοκρατική πλειοψηφία, που ύστερα από πολύχρονη χειμερία νάρκη αρχίζει να αφυπνίζεται, και σε μια ισχυρή ακροδεξιά μειοψηφία, που υφίσταται τελευταία αισθητά την πίεση της πρώτης. Η πίεση αυτή εξουδετερώνεται ωστόσο εν πολλοίς από τον κυβερνητικό συνασπισμό του φαναριού, που με την δεξιόστροφη πολιτική του δικαιώνει τις αιτιάσεις και τα αφηγήματα της Ακροδεξιάς, ενώ ταυτόχρονα το μεγαλεπήβολο σχέδιο των Πρασίνων για μετάβαση σε έναν «πράσινο» καπιταλισμό φαίνεται πως μετατρέπεται σε φάρσα.

 

Κύκλος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Αναλύσεων

Συντονιστής Δελτίου: Bαγγέλης Βιτζηλαίος