Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία, η πρόσφατη Σύνοδος των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και η ευρωπαϊκή, θεσμική αντιμετώπιση του φαινομένου των ψευδών ειδήσεων (fake news) συμπεριλαμβάνονται στη θεματολογία του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #6.

  • Η συμφωνία συγκυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών –Σοσιαλδημοκρατών είναι ένα ανοιχτό στοίχημα, καθώς η προβλεψιμότητα και η σταθερότητα της πολιτικής σκηνής στο Βερολίνο ανήκει πια στο παρελθόν. Οι παραπάνω επιφυλάξεις ενισχύθηκαν με την παραίτηση Σουλτς από την ηγεσία του κόμματος και από την συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση, προφανώς σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις της κομματικής βάσης. Ακόμη και αν εγκριθεί από τη βάση του SPD, ο «μεγάλος συνασπισμός» θα κριθεί στην πράξη αν μπορεί να δώσει το στίγμα της αλλαγής. Ως προς την Ευρωζώνη, μένει να αποδειχθεί αν η Χριστιανοδημοκρατία δέχεται διόρθωση πορείας ή αν έκανε τακτικό ελιγμό για να διευκολύνει τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών.
  • Θολό αναμένεται να είναι το μετεκλογικό τοπίο στην Ιταλία: Η τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης ετοιμάζεται να περάσει ξανά μέσα από τις Συμπληγάδες του λαϊκισμού και ξενοφοβίας, κινδυνεύοντας να βρεθεί σε μια μόνιμη κατάσταση ρευστότητας και σε μια ιδιόμορφη απομόνωση όσον αφορά τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Η 4η σύνοδος των επτά νότιων κρατών-μελών της ΕΕ επικυρώνει το αυξημένο βάρος τους στα ευρωπαϊκά πράγματα – ιδίως μετά την ανάδειξη του Μάριο Σεντένο στην προεδρία του Eurogroup. Οι χώρες του Νότου έχουν αναδείξει μια ατζέντα βασισμένη σε κοινά συμφέροντα και επιδιώξεις και δείχνουν πιο αποφασισμένες να την προωθήσουν συντονισμένα.
  • Το ζήτημα των ψευδών ειδήσεων απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα ήδη από τη δεκαετία του 1960 με τη σταδιακή ανάπτυξη των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η διασπορά ψευδών ειδήσεων έχει πολλαπλασιαστεί, με αποκορύφωμα την κρίση στην Ουκρανία και την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ το 2016. Απέναντι σε αυτό το διογκούμενο κύμα παραπληροφόρησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται σχέδιο νόμου για τον περιορισμό και την καταπολέμηση του φαινομένου, καθώς και για τη δημιουργία ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου που θα επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις.

 

Ομάδα Μελέτης Ευρωπαϊκών Εξελίξεων

Συντονιστής Δελτίου: Γιώργος Καπόπουλος