Η θεσμική αναγνώριση των καλλιτεχνικών σπουδών παραστατικών τεχνών και η κατοχύρωση των επαγγελματικών και ακαδημαϊκών προσόντων των καλλιτεχνών αποτελούν μια μεγάλη εκκρεμότητα που ταλανίζει τους ανθρώπους του Πολιτισμού εδώ και δεκαετίες. Με το Προεδρικό Διάταγμα 85/22, αντί να επιλυθεί αυτό το χρόνιο ζήτημα, αποδόθηκε «θεσμική κανονικότητα» στο αρρύθμιστο τοπίο που υπάρχει μέχρι σήμερα, επισφραγίζοντας την υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών και την εξίσωσή τους προς τα κάτω με απολυτήρια Λυκείου.

Σύσσωμος ο κόσμος του Πολιτισμού ξεσηκώθηκε, απαιτώντας την απόσυρση των διατάξεων για τις καλλιτεχνικές ειδικότητες του ΠΔ. Η πρόσφατη ρύθμιση με τη μορφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ανακοινώθηκε, αφορά το μισθολογικό καθεστώς στο Δημόσιο, χωρίς να επιλύεται το θεσμικό.

Βαθύτερη κυβερνητική στόχευση φαίνεται να είναι η «κολλεγιοποίηση». Οι καλλιτεχνικές σχολές ωθούνται στη σύναψη συμφωνιών με ξένα κολλέγια, ώστε να δίνουν πτυχία τα οποία, με βάση τους νόμους της τελευταίας τετραετίας, θα είναι ισότιμα με πτυχία πανεπιστημίων. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες τέτοιες συμφωνίες που, ουσιαστικά, οδηγούν σε μια ανώτατη καλλιτεχνική εκπαίδευση πλήρως ιδιωτικοποιημένη. Παράλληλα, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το ζήτημα ως πρόσχημα για να ανοίξει θέμα τροποποίησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να επιτρέπεται η σύσταση ιδιωτικών ανώτατων σχολών.

Η εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ και η ερευνητική κοοπερατίβα ThinkBee επιχείρησε να συμβάλει στο να δοθεί το έναυσμα για ένα ευρύ διάλογο για τη ριζική αντιμετώπιση των άλυτων προβλημάτων δεκαετιών στις καλλιτεχνικές σπουδές, καθώς και στις σπουδές των διαχειριστικών και των τεχνικών επαγγελμάτων του πολιτιστικού τομέα. Η θεματική κλιμακώνεται σε δύο επίπεδα. Αφενός επαγγελματική και ακαδημαϊκή αναγνώριση των καλλιτεχνικών σχολών και των πτυχίων τους στην ανώτερη βαθμίδα (ΤΕ) σύμφωνα με το υφιστάμενο άρθρο 16 του Συντάγματος. Αφετέρου μια ολοκληρωμένη δημόσια ανώτατη καλλιτεχνική εκπαίδευση για τις παραστατικές τέχνες. Σε αυτό τον διάλογο πρωταγωνιστές πρέπει να είναι οι ίδιοι οι δημιουργοί, οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού.

Συμμετείχαν:

  • Μίνα Ανανιάδου, χορεύτρια – χορογράφος
  • Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, σκηνοθέτις και δραματουργός
  • Αναστασία Κότσαλη, μονωδός
  • Παυλίνα Μάρβιν, συγγραφέας, σπουδάστρια Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου
  • Τάσος Μπότσιος, τεχνικός ήχου
  • Γιάννης Παναγόπουλος, ηθοποιός και σκηνοθέτης

Πρoλόγισε ο Νίκος Ερηνάκης, Επιστημονικός Διευθυντής ΕΝΑ – Τη συζήτηση συντόνισε ο Θάνος ΠολυμενέαςΛιοντήρης, Αντιπρόεδρος ΤhinkBee.

Δείτε την εκδήλωση σε βίντεο:

 

Εικόνες από την εκδήλωση: