Oι παράγοντες που καθόρισαν την πολυετή πορεία προς το Brexit, ο ρόλος που διαδραμάτισαν ο λαϊκισμός και ο εθνικιστικός συντηρητισμός στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας, καθώς και το τοπίο στην εποχή μετά την έξοδο από την ΕΕ συζητήθηκαν στο σεμινάριο με τίτλο «Brexit: Η αποτίμηση ενός ιστορικού γεγονότος» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ με εισηγήτρια τη Δρ. Μαρίνα Πρεντουλή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Αγγλίας.

Αναλύοντας τους λόγους που οδήγησαν στο δημοψήφισμα του Brexit το 2016 η Μ. Πρεντουλή εξήγησε ότι «ο Κάμερον -αλλά ούτε και το Συντηρητικό Κόμμα- δεν ήθελε ένα δημοψήφισμα. Υποσχέθηκε, όμως, ένα δημοψήφισμα για να μπορέσει να ενώσει τον κόσμο της Δεξιάς και τα δικά του διαφορετικά κομμάτια μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα» συμπληρώνοντας ότι «σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση του Κάμερον δεν θέλησε να δώσει εξουσία στο λαό, αναγκάστηκε να το κάνει».

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στο ρόλο που έπαιξαν τα βρετανικά ΜΜΕ για το Brexit, λέγοντας ότι «για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν την ευχέρεια να εμφανίζουν την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου ως διαφορετική από εκείνη της ΕΕ και να παρουσιάζουν για κάθε ζήτημα το «αυτοί» απέναντι στο «εμείς», όπως είπε χαρακτηριστικά, «σαν η Βρετανία από πριν να μην ήταν κομμάτι της ΕΕ. Με αυτό το τρόπο προσπαθούσαν να ρίξουν την ευθύνη αποτυχίας των δικών τους πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σχετικά με τη στρατηγική και τις επιλογές των Εργατικών, η εισηγήτρια στάθηκε στο ζήτημα της λιτότητας, επισημαίνοντας ότι το κόμμα και ο Τζέρεμι Κόρμπιν προσπάθησαν να εστιάσουν σε αυτήν και να αλλάξουν τους όρους της αντιπαράθεσης. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η λιτότητα χτύπησε σχεδόν κάθε κοινωνική τάξη, ενώ στη Βρετανία χτύπησε τα κατώτερα και πιο ευάλωτα στρώματα και όχι τόσο τη μεσαία τάξη. Αποτέλεσμα ήταν το Brexit να παραμείνει ως ένα μεγάλο ζήτημα που είχε ήδη διχάσει το εκλογικό σώμα (υπέρ και κατά της αποχώρησης), διαμορφώνοντας το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ των Συντηρητικών, αφού, όπως είπε, το Εργατικό Κόμμα αρνήθηκε να πάρει θέση μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η Μ. Πρεντουλή υπογράμμισε ότι «ένα κρίσιμο σημείο του Brexit ήταν η διαδοχή της Τερέζα Μέι από τον Μπόρις Τζόνσον που άλλαξε το αφήγημα της Δεξιάς: Από το νεοφιλελεύθερο συντηρητισμό στον ελευθεριακό εθνικισμό», αντίστοιχα, όπως είπε, επισημαίνοντας ότι εκεί είναι πολύ δύσκολα η Αριστερά να έχει έναν άλλον, εναλλακτικό λόγο που να σταματήσει την πορεία προς αυτόν τον ελευθεριακό εθνικισμό.

Σχετικά με το μέλλον, ανέφερε ότι παραμένει ανοικτό το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και αυτό των εμπορικών συμφωνιών, εκτιμώντας ότι αυτό που διαφαίνεται είναι μια φιλοαμερικάνικη κατεύθυνση της βρετανικής κυβέρνησης. «Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι η κατάσταση με το Brexit έχει τελειώσει, υπάρχει ακόμα κίνδυνος η Βρετανία να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, το Δεκέμβριο του 2020» προειδοποίησε, μεταξύ άλλων.

Το σεμινάριο εντάσσεται στο δεύτερο κύκλο σεμιναριακών διαλέξεων οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής θεωρίας του ΕΝΑ.

 

Σεμινάρια που έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα: