Στην οριοθέτηση της έννοιας της παιδικής προστασίας, στα στατιστικά δεδομένα σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, εν μέσω οικονομικής κρίσης και αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, καθώς και στις αναγκαίες παρεμβάσεις σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο αναφέρθηκε η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Θεώνη Κουφονικολάκου στο σεμινάριο με θέμα «Παιδική προστασία στην Ελλάδα & την Ευρώπη: Οι προκλήσεις της οικονομικής κρίσης & των μεταναστευτικών ροών» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ.

Η κυρία Κουφονικολάκου επισήμανε ότι «η κρίση επέτεινε την αποσάθρωση ή την παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών, αλλά οπωσδήποτε δεν την δημιούργησε». «Ουδέποτε», όπως είπε, «επενδύσαμε συλλογικά σε ένα τέτοιο αφήγημα ολοκληρωμένης υποστήριξης του πολίτη και του παιδιού». Το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη των 28, που σημειώνει επίσης πολύ χαμηλές επιδόσεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας.

Η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη αναφέρθηκε στη θετική κοινωνική ανταποδοτικότητα των κοινωνικών δαπανών, τονίζοντας ότι η υποστήριξη των ευάλωτων οικογενειών «παράγει υπολογίσιμο οικονομικό και κοινωνικό κέρδος». Όπως εξήγησε, «η δημιουργία μιας κουλτούρας προστασίας της παιδικής ηλικίας δεν θα ωφελούσε μόνο ευάλωτους πληθυσμούς και νοικοκυριά σε καθεστώς φτώχειας και αποστέρησης. Θα είχε ευεργετική επίδραση σε όλο τον πληθυσμό, που θα ωφελούνταν από τα ποιοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία της χώρας, και από τη μεγαλύτερη κοινωνική ευημερία, που με τη σειρά τους τροφοδοτούν καλύτερες κοινωνικές σχέσεις».

Σύμφωνα με την κυρία Κουφονικολάκου, «ήρθε ίσως η ώρα να σκεφτούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη θέσπιση πιο δεσμευτικών κανόνων για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ως προς την παιδική προστασία».

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επεξεργαστεί μια σειρά από συστάσεις για την ενίσχυση της παιδικής προστασίας όπως ο προσδιορισμός δεικτών ποιοτικής αποτίμησης των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, η θέση αντίστοιχων στόχων για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με αυστηρή οριοθέτηση, και η εκπόνηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα, με δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην τήρησή του. Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση της επένδυσης σε ενιαίες δράσεις επιμόρφωσης και εκπαίδευσης εκπαιδευτικών, κοινωνικών επιστημόνων και εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά, η επένδυση στην εναλλακτική φροντίδα των παιδιών έναντι της ιδρυματικής, με συντονισμένες δράσεις επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης, η εφαρμογή ενιαίων κανόνων σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες της επικράτειας για την αποτελεσματική στήριξη ευάλωτων οικογενειών και παιδιών, καθώς και η δίκαιη κατανομή των προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών στην ΕΕ και η επανεξέταση του Κανονισμού του Δουβλίνου, με έμφαση στις ενταξιακές πολιτικές και στην εκπαίδευση των παιδιών στη βάση ενός συγκροτημένου ευρωπαϊκού σχεδιασμού.

Η παρουσίαση της Θεώνης Κουφονικολάκου στο σεμινάριο του ΕΝΑ

Κύκλοι σεμιναρίων οικονομικής, κοινωνικής & πολιτικής θεωρίας του ΕΝΑ

Τι είναι το δημόσιο χρέος; Πώς συντάσσεται ο κρατικός προϋπολογισμός; Τι σημαίνει «δημόσιο αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα»; Γιατί και πώς αναθεωρείται το Σύνταγμα; Πώς ορίζεται ο (πολιτικός) χρόνος; Ποιοι είναι οι φορείς της (κρατικής) εξουσίας; Πού εδράζεται ο λαϊκισμός; Πώς αναδύονται τα κοινωνικά κινήματα; Μπορεί το «πλήθος» να είναι το νέο πολιτικό υποκείμενο; Τι είναι το κοινωνικό κράτος; Ποιο είναι το μέλλον της εργασίας; Πώς προστατεύεται η μητρότητα στις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες; Μπορεί ο πολιτισμός να συμβάλει στον κοινωνικό μετασχηματισμό;

Σε αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα θα προσπαθήσει να απαντήσει το επόμενο διάστημα το ΕΝΑ. Μέσα από τρεις παράλληλους κύκλους διαλέξεων σεμιναριακού χαρακτήρα, που απευθύνονται σε νέους φοιτητές, επιστήμονες και ερευνητές αλλά και στο ευρύτερο κοινό, θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε με πρακτικό και αναστοχαστικό τρόπο βασικές έννοιες της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής θεωρίας. Στόχος είναι να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε την κατανόησή μας για έννοιες που συναντούμε στην καθημερινότητά μας, προκειμένου έτσι να ξανασκεφτούμε –εκκινώντας από διαφορετικές ενδεχομένως αφετηρίες– όρους της ατομικής και συλλογικής μας εμπειρίας στο εδώ και το τώρα.

Τα σεμινάρια που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα: