Η σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά, η ετερογένειά της, με τις εξίσου ετερογενείς ενδείξεις που έφεραν τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, συζητήθηκαν στο σεμινάριο του ΕΝΑ «Ευρωεκλογές και ριζοσπαστική Αριστερά», με τον Δρ. Γιώργο Χαραλάμπους, πολιτικό επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

«Ο εν δυνάμει συγχρονισμός μιας πολιτικής οικογένειας, μια κοινής ευρωπαϊκής ατζέντας, από τη μια παρέχεται ως δυνατότητα από τη μάχη των ευρωεκλογών, οι οποίες διαξάγονται ταυτόχρονα στα κράτη-μέλη, όμως από την άλλη, λόγω του χαρακτήρα των ευρωεκλογών, εμποδίζεται και αντ’ αυτού αναδεικνύεται μια de facto α-συγχρονία», τόνισε στην εισήγησή του ο Γ. Χαραλάμπους.

Δείτε όλη την εισήγηση του Γ. Χαραλάμπους στο ΕΝΑ

Ο κ. Χαραλάμπους επισήμανε ακόμη ότι δεν διαφαίνεται η προοπτική συγκρότησης ενός αντι-ηγεμονικού μπλοκ της ριζοσπαστικής Αριστεράς με πανευρωπαϊκή εμβέλεια, ούτε και μπορούν οι ευρωεκλογές από μόνες τους να τη διαμορφώσουν.

«Η ριζοσπαστική Αριστερά είναι ετερογενής -και κατ’ επέκταση διαιρεμένη-, σε βαθμό που δεν επιτρέπει κοινές δράσεις που να είναι συντονισμένες επαρκώς, για να δοθεί το μήνυμα ενός ενιαίου ριζοσπαστικού οράματος για την ΕΕ και μιας συλλογικής στρατηγικής για την πραγμάτωση αυτού του οράματος, με κοινούς παρονομαστές την προεκλογική ατζέντα σε καιρό ευρωεκλογών και μιας διαρκούς ιδεολογικής και θεωρητικής ζύμωσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση», υποστήριξε ο κ. Χαραλάμπους.

Τα σεμινάρια που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα: