Η κομβική σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία είναι πλέον κοινός τόπος και επισημαίνεται διαρκώς από τους πολιτικούς δρώντες, τους επαγγελματικούς φορείς αλλά και τους ίδιους τους πολίτες, παραμένοντας έτσι σταθερά το «αντικείμενο των αναπτυξιακών μας ερώτων» (Νικολακάκης, 2017). Πολύ σπανιότερα εστιάζει η συζήτηση στην κοινωνική διάσταση του τουρισμού, στο αποτύπωμα των τουριστικών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον και την κοινωνία, στις –συχνά αόρατες ή δυσδιάκριτες εκ πρώτης όψεως– επιπτώσεις του τουρισμού στην καθημερινότητά όλων μας – και πολύ περισσότερο σε αυτή όσων απασχολούνται στις υπηρεσίες φιλοξενίας.

Λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου, το ΕΝΑ και τα μέλη των ομάδων Τουρισμού και Νησιωτικότητας & Νησιωτικής Πολιτικής διοργάνωσαν ανοιχτή συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις στον τομέα του τουρισμού με αφορμή την προβολή του μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Στη σκιά της σεζόν», την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024στον χώρο εκδηλώσεων του ΕΝΑ.

Στη συζήτηση, μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ συμμετείχαν:

  • Δήμητρα Κονδυλάτου, δημιουργός της ταινίας
  • Δέσποινα Νάζου, κοινωνική ανθρωπολόγος, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Αγγελική Μητροπούλου, υπ. διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου & ερευνήτρια σε θέματα τουρισμού & νησιωτικότητας
  • Κώστας Στρατής, αρχαιολόγος – MSc Προστασία Μνημείων, συντονιστής Κύκλου Πολιτισμικής Πολιτικής ΕΝΑ, πρώην υφυπουργός Πολιτισμού
  • Ορέστης Χατζηγιαννάκης, πολιτικός επιστήμονας, υπ. διδάκτωρ Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Λίγα λόγια για την ταινία

Η ταινία μικρού μήκους (διάρκεια: 23′) «Στη σκιά της σεζόν» παρουσιάζει όψεις της αναπαραγωγικής και συναισθηματικής εργασίας στον τομέα της τουριστικής φιλοξενίας. Μέσα από αποσπάσματα συζητήσεων με γυναίκες που εργάζονται σε διαφορετικά πόστα στον τομέα του τουρισμού και την οπτική καταγραφή καταλυμάτων και τουριστικών περιοχών, η ταινία επιχειρεί να ανιχνεύσει πώς (ανα)νοηματοδοτούνται η έννοια της οικιακότητας, οι άυλες ποιότητες (όπως η φιλοξενία, η φροντίδα, η επικοινωνία, η ενσυναίσθηση και η γενναιοδωρία) αυτών των επαγγελμάτων και οι επιτελέσεις τους στον τουριστικό τομέα.

Λίγα λόγια για τη σκηνοθέτρια

Η Δήμητρα Κονδυλάτου ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (2012) και μεταπτυχιακή απόφοιτος του Dutch Art Institute (2017).

Ενδιαφέρεται για τα όρια της τέχνης και τη σχέση της με τον τουρισμό και την καθημερινή ζωή, τα οποία μελετά μέσω της σύνθεσης έργων κινούμενης εικόνας και της επεξεργασίας εικόνων και κειμένων. Η μεθοδολογία της αναπτύσσεται συχνά σε συνομιλία με άλλα πεδία και με τη συμμετοχή της σε ομαδικά projects. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε φεστιβάλ, εκθέσεις, συνέδρια και εκδόσεις.