Ο Κύκλος Πολιτισμικής Πολιτικής του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ διοργάνωσε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Πολιτικός λόγος και εκδοτικό τοπίο στη Μεταπολίτευση και το διακύβευμα της δημοκρατίας σήμερα» στην ΕΣΗΕΑ (Αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας»).

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη Μεταπολίτευση, η εκδήλωση επιχείρησε τη σύζευξη πολιτικής και διανόησης μέσα από την εξέταση του ρόλου που έπαιξε και παίζει η εκδοτική δραστηριότητα στη διαμόρφωση και διάχυση του πολιτικού λόγου, συνδέοντας τη συζήτηση αυτή με τη δημοκρατία ως διακύβευμα της εποχής μας.

Στη σημερινή συγκυρία –όπου η μεταπολιτική κερδίζει έδαφος, η πολιτική καθίσταται ζήτημα προσωπικής άποψης και η παραγωγή λόγου αποκτά προβάδισμα έναντι της συλλογικής πολιτικής δράσης– συγγραφείς και εκδότες, βιβλία, περιοδικά και ιστότοποι διαδραματίζουν κομβικό ρόλο ως πολιτικοί δρώντες στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων και της στάσης της κοινής γνώμης. Οι αναλύσεις που αφορούν κόμματα και πολιτικές οργανώσεις χρησιμοποιούν σποραδικά την ίδρυση, συγχώνευση ή διάσπαση εκδοτικών εγχειρημάτων ως δείκτες για αφανείς διεργασίες, χωρίς όμως να εμβαθύνουν στην καθ’ αυτή εκδοτική λειτουργία τους.

Η συζήτηση εστίασε στον εκδοτικό χώρο ως αυτοτελή πολιτικό παράγοντα, διερευνώντας τον ρόλο του στη διαμόρφωση απόψεων και αντιλήψεων και στην αναπαραγωγή της αριστερής και της δεξιάς πολιτικής και πολιτισμικής κουλτούρας.

Παράλληλα, το ζήτημα συσχετίστηκε με τη συγκυρία και τα σημερινά επίδικα για τη δημοκρατία.

Συμμετέχουσες/ντες & θεματικές

  • Άννα Καρακατσούλη, καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ | Βιβλίο, πολιτισμική ηγεμονία και άκρα Δεξιά
  • Σπύρος Κακουριώτης, δημοσιογράφος, ιστορικός | Το αριστερό εκδοτικό τοπίο στη Μεταπολίτευση: τομές και συνέχειες
  • Δήμητρα Μαρέτα, διδάκτωρ πολιτικής θεωρίας, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Σημείου για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς | Γραπτός λόγος της (άκρας) Δεξιάς: το γυναικείο ζήτημα
  • Κωστής Παπαϊωάννου, διευθυντής του Σημείου για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς | Η κουρασμένη δημοκρατία μπροστά στη νέα Ακροδεξιά

Τη συζήτηση συντόνισε η Μαριλένα Κατσίμη, δημοσιογράφος ΕΡΤ.

 

Εικόνες από την εκδήλωση: