Ο κύκλος συζητήσεων Δημοκρατία: Θεσμοί, Δικαιώματα και Ανηλικότητα έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση πεδίων που οι τομείς της Ψυχικής Υγείας και της Δικαιοσύνης οφείλουν να συν-λειτουργούν/συνεργούν για να παράγουν πολιτικές, θεσμούς και υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η διερεύνηση αφορά στην ανηλικότητα και πραγματεύεται τις ανάγκες υποστήριξης του «παιδιού ως θύμα», του «παιδιού ως θύτη» και ευρύτερα τους θεσμούς της φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης.

Η δεύτερη διαδικτυακή συζήτηση υπό τον τίτλο «Παραβατικότητα Ανηλίκων: Αρωγή ή Τιμωρία» προσέγγισε το πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο της παραβατικότητας ανηλίκων και της αντιμετώπισής της.

Πρόκειται για κοινωνικό φαινόμενο που βρίσκεται σταθερά τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας στο επίκεντρο του κοινωνικού ενδιαφέροντος, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας.

Στην συγκεκριμένη συζήτηση αναλύθηκε η ιδιαιτερότητα της ανηλικότητας και η ανάγκη προστασίας της, το ισχύον στη χώρα μας θεσμικό πλαίσιο για την απονομή δικαιοσύνης σε ανηλίκους, η συμβατότητα του με διεθνείς συνθήκες και κείμενα, ο τρόπος εφαρμογής και ειδικότερα η επάρκεια ή μη της αναγκαίας υποδομής στην κοινότητα προκειμένου να είναι δυνατή η υλοποίησή του.

Ιδιαίτερα δόθηκε έμφαση στην μεταχείριση του ανήλικου παραβάτη στις περιπτώσεις που συνυπάρχουν παραβατική συμπεριφορά, προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά και εξαρτητικές συμπεριφορές (ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ, διαδίκτυο κ.λπ).

Στην κατεύθυνση αυτή αναλύθηκαν οι άξονες ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου για τις «Μονάδες Μέριμνας Νέων» το οποίο προβλέπει τη δημιουργία πλέγματος δομών στην κοινότητα που θα εγγυώνται την ολιστική πλαισίωση του ανήλικου παραβάτη με στόχο την ομαλή κοινωνική του ένταξη.

Ομιλητές:

  • Κωνσταντίνος Κοσμάτος, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Δ.Π.Θ.
  • Παναγιώτης Βουτυράκος, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Διευθυντής Δομής Ψυχικής Υγείας Ε.Κε.Ψ.Υ.Ε. Πειραιά
  • Αμαλία Ατσαλάκη, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική Συνεργάτιδα Τμήματος Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου
  • Ευτύχης Φυτράκης, Δρ. Νομικής,  Δικηγόρος, πρώην Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής

Παρεμβάσεις:

  • Ξένη Δημητρίου, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου επί τιμή
  • Εύα Κογιαννάκη, Νομικός – Επιμελήτρια Ανηλίκων
  • Μιχάλης Παπαντωνόπουλος, Ψυχολόγος, Κ.Η. Εφήβων – ΠΛΟΕΣ Ε.ΨΥ.ΜΕ.
  • Δημήτρης Μαγριπλής, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Διευθυντής ΕΣΥ, Κ.Ψ.Υ Χαλανδρίου

Συντονισμός: Αννέτα Καββαδία, Δημοσιογράφος – π. Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ

Διοργάνωση: Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ με τη συνεργασία της Ομάδας Ψυχικής Υγείας ΣΥΡΙΖΑ


Δείτε ακόμη την πρώτη διαδικτυακή συζήτηση του κύκλου Δημοκρατία: Θεσμοί, Δικαιώματα και Ανηλικότητα«Σπίτι του παιδιού»: Δικαίωμα προστασίας του παιδιού