Συνεργάτες και μέλη του ΕΝΑ ή/και του Γνωμοδοτικού του Συμβουλίου που θέτουν υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή/και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξηγούν πώς και γιατί η ανάγκη ανάσχεσης της ρατσιστικής βίας, της φασιστικής ρητορείας και της ακροδεξιάς απειλής αλλά και ικανοποίηση του αιτήματος προώθησης προοδευτικών πολιτικών προτάσεων που να απαντούν στις πιεστικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών πυροδότησαν την απόφασή τους να πάρουν μέρος στην εκλογική μάχη των επόμενων ημερών →

 

Μιχάλης Σπουρδαλάκης – Μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του ΕΝΑ, υποψήφιος ευρωβουλευτής

Η απόλυτα τιμητική πρόταση για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι προφανές ότι συνοδεύεται από την ανάληψη ευθύνης. Στρατευμένος στην Αριστερά από τα φοιτητικά μου χρόνια, ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούσα πάρα να ανταποκριθώ. Η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη βάση για να διεκδικήσουμε την αλλαγή των συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΕ αλλά και την ενδυνάμωση της δημοκρατικής προοπτικής. Αυτές είναι και οι μόνες προϋποθέσεις για να σωθεί η Ευρώπη από τον κίνδυνο της Ακροδεξιάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε ως η δημοκρατική απάντηση στην κρίση και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την προώθηση προοδευτικών αριστερών λύσεων. Θεωρώ ότι αυτές οι ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες ακριβώς γιατί κρίνεται ο προσανατολισμός του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, το εάν δηλαδή θα συνεχιστεί η συνταγή της διαρκούς λιτότητας, που υπονομεύει τη συνοχή των κοινωνιών, ή εάν θα δημιουργηθούν δυνατότητες για μια προοδευτική και αριστερή διέξοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι σε αυτήν τη συγκυρία η μόνη δύναμη που μπορεί να προασπιστεί τα συμφέροντα των λαϊκών και υποτελών τάξεων. Η συμπόρευσή μας με τους πολλούς σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά αξιακό αποτύπωμα του εγχειρήματός μας.

 

Ραλλία Χρηστίδου – Μέλος του ΕΝΑ, υποψήφια ευρωβουλευτής

Η αλήθεια είναι πως από παιδί με ενδιέφερε η «μεγάλη εικόνα». Ποτέ δεν με απασχολούσε τι γίνεται στο σπίτι μου μόνο και στον δικό μου μικρόκοσμο. Είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από το 2011. Κοινωνικοποιήθηκα πολιτικά όταν ανέλαβε την προεδρία ο Αλέξης Τσίπρας, ένας νέος άνθρωπος κοντά στην δική μου ηλικία, με νέες ιδέες, με όραμα για μια διαφορετική κοινωνία, προερχόμενος από το λαό και όχι από κάποια γνωστή πολιτική οικογένεια. Με διάθεση να παλέψει και όχι στέκεται απλός παρατηρητής, ασκώντας μόνο στείρα κριτική.

Δεν είναι η πρώτη φορά που είμαι υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ήμουν και πάλι υποψήφια, σε μη εκλόγιμη θέση (καθώς ήταν πρόωρες εκλογές με λίστα και όχι με σταυρό, όπως τώρα). Παρότι δεν επρόκειτο να εκλεγώ, αποφάσισα πως ήθελα να βοηθήσω σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα. Αποφάσισα να «εκτεθώ» τότε, διότι θεωρώ πως οι άνθρωποι οφείλουν να είναι ενεργοί πολίτες και όχι απλά παθητικοί καταναλωτές. Στη ζωή μου μέχρι και σήμερα αγωνίζομαι ενάντια σε κάθε στερεότυπο. Θέλω οι άνθρωποι να ζουν ελεύθεροι και όχι φυλακισμένοι σε «κουτιά». Καθένας και καθεμιά είναι μοναδικός και έχει τη δική του ιστορία και πορεία.

Η πρόταση συμμετοχής σε ένα ευρωψηφοδέλτιο είναι ιδιαίτερα τιμητική. Όλες και όλοι γνωρίζουμε πως οι γυναίκες αγωνίστηκαν πολύ για να αποκτήσουν πολιτικά δικαιώματα. Γνωρίζουμε επίσης πως οι γυναίκες υποεκπροσωπούμαστε. Θεώρησα λοιπόν πως θα ήταν υποκριτικό εκ μέρους μου να μη «βγω μπροστά».

Η πολιτική για μένα είναι η βασική διαδικασία μέσω της οποίας ο κυρίαρχος λαός καθορίζει τους κανόνες με τους οποίους θέλει να ζει. Είναι η διαδικασία τού να μπορείς να διανέμεις με δίκαιο τρόπο τους πόρους, που ποτέ δεν είναι αρκετοί. Μέσω της πολιτικής διαδικασίας αναζητούνται τρόποι για την εξισορρόπηση και τη δίκαιη διευθέτηση αντικρουόμενων συμφερόντων και διαφορετικών αναγκών που έχουν οι πολίτες. Η πολιτική δεν είναι καυγάδες ούτε κραυγές. Σημασία δεν έχει να συμφωνούμε σε όλα. Σημασία έχει να θέλουμε να συμφωνήσουμε αναλογιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον. Σημασία έχει να συνεννοούμαστε και να βρίσκουμε κοινούς τόπους.

Μείζον θέμα είναι οι κοινωνικές, εισοδηματικές και έμφυλες ανισότητες. Είναι γνωστό πως τα 10 τελευταία χρόνια έχει ανοίξει η ψαλίδα ανάμεσα στους λίγους που έχουν πολλά και στους πολλούς που έχουν λίγα. Ενδεικτικά, μόλις το 5% των πλουσιότερων Ευρωπαίων πολιτών κατέχει το 40% του πλούτου. Το 39,4% του ευρωπαϊκού πληθυσμού αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε απρόσμενα έξοδα. Το 15% αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες επαρκούς θέρμανσης και στέγασης, ενώ διαπιστώνεται μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες.

Εμείς λέμε πως τώρα μας δίνεται μια σπουδαία ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο κινείται η ευρωπαϊκή οικονομία. Για παράδειγμα, εισηγούμαστε:

 1. Την επιπλέον φορολόγηση των «γιγάντων του διαδικτύου», ώστε να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ
 2. Τη θέσπιση κανόνων ελέγχου και φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
 3. Την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας & Ανάπτυξης και τη μέτρηση, πέραν των οικονομικών, και κοινωνικών δεικτών όπως π.χ. το ποσοστό ανεργίας.

Είναι πολλά εκείνα που μπορούμε να κάνουμε. Αλλά για να τα κάνουμε, χρειάζεται η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και για να συμβεί αυτό, είναι αναγκαία η ευρεία συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Ανδρέας Ψαθάς – Μέλος του ΕΝΑ, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων

Η Αθήνα είναι η πόλη μου, μια ζωντανή πόλη: Κάθε κοινότητα έχει το δικό της κέντρο, τη δική της ζωή, με τις μεικτές χρήσεις γης να δημιουργούν ένα χαρμάνι ζωντάνιας και νεύρου, σε αντίθεση με τις υπνουπόλεις-ησυχαστήρια. Μια πόλη που έχει ενσωματώσει χιλιάδες μετανάστες, ήδη από τη δεκαετία του 1990 και αντιστέκεται στο μίσος του φασισμού με ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Ταυτόχρονα, είναι μια πόλη που χτίστηκε χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, με ελάχιστους κοινόχρηστους χώρους, στενά πεζοδρόμια και θεμελιώδεις ελλείψεις σε υποδομές. Μια δύσκολη πόλη, με έντονα τα χνάρια της κρίσης στο σώμα της, στα κτίρια, στους δρόμους και στα πεζοδρόμια.

Η απερχόμενη διοικητική αρχή, με βασικά στελέχη της να έχουν μετακομίσει σε νέες-παλιές παρατάξεις, παραδίδει την πόλη με εξαιρετικά κακές στατιστικές:

 • Ανακύκλωση απορριμμάτων 5% αντί για 50% και ταφή απορριμμάτων 92% αντί για 25%
 • 5% εκτέλεση του προγράμματος τεχνικών έργων για το 2018, πράγμα που σημαίνει ότι αξιοποιήθηκαν μόλις 2.000.000 ευρώ σε προϋπολογισμό ύψους 40.000.000 ευρώ
 • Μηδέν (0) δαπάνες για ηλεκτροφωτισμό το 2018

Η πίστη στη δυνατότητα να μετατραπεί η Αθήνα σε μια πόλη αξιοβίωτη με οδήγησε να συμμετέχω στη συλλογική προσπάθεια της Ανοιχτής Πόλης με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο. Σε μια πόλη που θα βελτιώσει τις υποδομές της, με συντηρημένα πεζοδρόμια και επαρκή φωτισμό σε κάθε δρόμο. Σε μια πρωτεύουσα ανθεκτική στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, που δεν θα παραλύει με τα ακραία φυσικά φαινόμενα, μια πόλη που θα στέκεται απέναντι στο τέρας του ναζισμού και θα δημιουργεί βιώσιμες συνθήκες για τους κατοίκους της.

 

Ειρήνη Νταή – Υπεύθυνη δικτύωσης του ΕΝΑ, υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στον Βόρειο Τομέα της Περιφέρειας Αττικής

Η Ακροδεξιά επιχειρεί να επιστρέψει στο προσκήνιο με όχημα το μεταναστατευτικό ζήτημα, αξιοποιώντας τα συνήθη ρατσιστικά και φοβικά επιχειρήματα. Καθημερινά συναντούμε περιστατικά φασισμού και αποκλεισμού σε κάθε επίπεδο, ζητήματα που θα πρέπει να ανησυχούν κάθε προοδευτικό πολίτη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία και με τη νεολαία του τόπου, μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο κοινωνικής συνοχής και να προαγάγει τη συλλογική τοπική συνείδηση γύρω από θέματα αλληλεγγύης, ζητήματα που αφορούν τα άτομα τρίτης ηλικίας, τους άστεγους, τους πρόσφυγες, τα ΑμεΑ, τα δικαιώματα των γυναικών, τα εργασιακά δικαιώματα, την προστασία των αδέσποτων ζώων.

Εκπροσωπώντας λοιπόν τη νέα γενιά και προασπίζοντας τα δικαιώματα αυτής –αλλά όχι μόνο– ξεκίνησα και θέλω να συνεχίσω να συμμετέχω στον αγώνα ενάντια στην κοινωνική οπισθοδρόμηση. Έναν αγώνα για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Εργασίας και της Πρόνοιας, της Ασφάλειας και του Πολιτισμού. Έναν αγώνα για καθολική πρόσβαση σε δημόσια αγαθά και δημόσιους χώρους, ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, στροφή προς την κυκλική οικονομία και πρόσβαση όλων στην πληροφορία με διαφανείς διαδικασίες.

Σε αυτή την προσπάθεια επιθυμώ να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις και τις γνώσεις.

Καλώ λοιπόν όλους να συνεισφέρουν στην υλοποίηση του σχεδίου που διασφαλίζει όλα τα παραπάνω με τη συμμετοχή τους τόσο στις εκλογικές διαδικασίες όσο κι έπειτα. Ο λόγος όλων μετράει!

 

Σοφία Αλεξοπούλου – Μέλος του ΕΝΑ, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Περιστερίου

Στη μεταμνημονιακή εποχή, όπου στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, οι άξονες και οι δράσεις μας οφείλουν να υπηρετούν αυτόν το στόχο, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την πρόκληση της ανεργίας.

Η νέα κίνηση «Ανοικτοί ορίζοντες», με επικεφαλής τον Θανάση Καποτά, είναι σε θέση να υλοποιήσει δράσεις που υποστηρίζουν την τοπική οικονομία, την τοπική αγορά και το εμπόριο, τους νέους, τους μετανάστες, τις γυναίκες και τα άτομα με αναπηρία που ζουν στο δήμο Περιστερίου:

 • Με προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης για την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας, των ενεργειακών κοινοτήτων και της νεανικής επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία βιώσιμων νεοφυών επιχειρήσεων
 • Με βασικές αναπτυξιακές κατευθύνσεις:
 • Την έξυπνη, βιώσιμη και ανθεκτική πόλη
 • Την κυκλική οικονομία και την κινητοποίηση όλων των πόρων των τοπικών οικοσυστημάτων (πολιτών, επιχειρήσεων, φορέων λήψης αποφάσεων κ.λπ.) για την παραγωγή αξίας για τις αστικές περιοχές και τη στήριξη της (καινοτόμου) τοπικής και υπερτοπικής επιχειρηματικότητας
 • Τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα (ΒΑΚ) και τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ)
 • Με την ενθάρρυνση περιβαλλοντικά φιλικών συμπεριφορών και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις των αστικών περιοχών
 • Με συμμετοχικές διαδικασίες και επιστημονικά τεκμηριωμένες προσεγγίσεις για τη διαχείριση των προβλημάτων μιας σύγχρονης και δημοκρατικής πόλης.