Οι προοπτικές του «Μεγάλου Συνασπισμού» στη Γερμανία, το μετεκλογικό σκηνικό στην Ιταλία, η «μάχη» για τον νέο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η «Διαδικασία του Βερολίνου» περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #7.

Με εύθραυστη σταθεροποίηση αρχίζει την πορεία του ο «Μεγάλος Συνασπισμός» στη Γερμανία. Τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική της νέας γερμανικής κυβέρνησης είναι ακόμη πολλά, με τις θεσμικές εξελίξεις σε ΕΕ και Ευρωζώνη να αποτελούν προς το παρόν αχαρτογράφητο έδαφος.

Η νίκη του ακροδεξιού λαϊκισμού και των δυνάμεων του ευρωσκεπτικισμού στην Ιταλία προκαλεί ανησυχία στην Ευρωζώνη. Το ρευστό μετεκλογικό τοπίο κρύβει σημαντικούς κινδύνους για τη μεταρρύθμιση της Νομισματικής Ένωσης.

Ο επόμενος μακροπρόθεσμος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός αναμένεται να αποτελέσει μια δοκιμασία που θα καθορίσει την πορεία της Ένωσης όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο στη μετά-Brexit εποχή.

Η «Διαδικασία του Βερολίνου» καταδεικνύει τα κενά στις διακυβερνητικές συνεργασίες στην Ευρώπη, που υπονομεύουν τις προοπτικές περιφερειακής συνεργασίας και συνανάπτυξης.

 

Ομάδα Μελέτης Ευρωπαϊκών Εξελίξεων

Συντονιστής Δελτίου: Γιώργος Καπόπουλος