Η Ακροδεξιά καπηλεύεται τις προτάσεις της Αριστεράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος, Δημήτρης Ραπίδης, γράφει στο ΕΝΑ για την ανάγκη ενός καθαρού προγραμματικού λόγου των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης απέναντι στην προσπάθεια καπηλείας διαχρονικών προταγμάτων τους από την ακροδεξιά και λαϊκιστική ρητορική →

Ο πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος, Δημήτρης Ραπίδης, γράφει στο ΕΝΑ για την ανάγκη ενός καθαρού προγραμματικού λόγου των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης απέναντι στην προσπάθεια καπηλείας διαχρονικών προταγμάτων τους από την ακροδεξιά και λαϊκιστική ρητορική  (περισσότερα…)

Κυπριακές εκλογές: Ανάλυση ψήφου και μετεκλογικό σκηνικό

Ο Γιάννος Κατσουρίδης Ειδικός Επιστήμονας στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών «Προμηθέας» μιλάει στο ΕΝΑ για το αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών και πώς διαμορφώνονται, πλέον, οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Κύπρο →

Ο Γιάννος Κατσουρίδης Ειδικός Επιστήμονας στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών «Προμηθέας» μιλάει στο ΕΝΑ για το αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών και πώς διαμορφώνονται, πλέον, οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Κύπρο → (περισσότερα…)

Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο – Τα διακυβεύματα

Ο Δρ. Γιώργος Χαραλάμπους, Ειδικός Επιστήμονας στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, γράφει στο ΕΝΑ για τις Προεδρικές Εκλογές στην Κύπρο, τις στρατηγικές των υποψηφίων και τους άξονες αντιπαράθεσης →  Μπορείς να μας αναφέρεις τους βασικούς υποψηφίους και τις στρατηγικές τους; Οι βασικοί υποψήφιοι είναι πέντε. Οι τρεις πιο δημοφιλείς – Νίκος Αναστασιάδης, […]

Ο Δρ. Γιώργος Χαραλάμπους, Ειδικός Επιστήμονας στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, γράφει στο ΕΝΑ για τις Προεδρικές Εκλογές στην Κύπρο, τις στρατηγικές των υποψηφίων και τους άξονες αντιπαράθεσης → 

Μπορείς να μας αναφέρεις τους βασικούς υποψηφίους και τις στρατηγικές τους;

Οι βασικοί υποψήφιοι είναι πέντε. Οι τρεις πιο δημοφιλείς – Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς και Νικόλας Παπαδόπουλος– προέρχονται από τη Δεξιά, την Αριστερά και τον ενδιάμεσο χώρο αντίστοιχα. Οι άλλοι δύο είναι ο Γιώργος Λιλλήκας, που τοποθετείται επίσης στον ενδιάμεσο χώρο, και ο Χρίστος Χρίστου, ηγέτης του ακροδεξιού ΕΛΑΜ, το οποίο από το 2016 κατέχει δύο έδρες (από τις 56) στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι στρατηγικές των υποψηφίων δεν διαπνέονται από καινούργια στοιχεία κινητοποίησης ή επικοινωνίας, με εξαίρεση μια γενικότερη προσέγγιση που τονίζει τη διαφορά μεταξύ των «απλών πολιτών» και των «διεφθαρμένων ελίτ», η οποία χαρακτηρίζει όλους τους υποψηφίους, εκτός την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Αυτή η εικόνα αντιπαράθεσης μεταξύ των διαπλεκόμενων συμφερόντων, από τη μια, και του λαού, από την άλλη, η οποία αντικατοπτρίζει ένα λαϊκιστικό ρητορικό σχήμα, όλως παραδόξως υιοθετείται ακόμα και από πολιτικούς όπως ο Παπαδόπουλος και ο Λιλλήκας, που  θα μπορούσαν βεβαίως να θεωρηθούν αναπόσπαστο κομμάτι του λεγόμενου κατεστημένου, το οποίο επικρίνουν.

Ποια ήταν τα κύρια διακυβεύματα της προεκλογικής περιόδου;

Όλα τα διακυβεύματα της προεκλογικής περιόδου περιστρέφονται γύρω από τους δύο παραδοσιακούς άξονες κοινωνικής και πολιτικής σύγκρουσης – την οικονομία και το Κυπριακό. Δεδομένου ότι η Κύπρος εξήλθε επίσημα από το Μνημόνιο το 2017 (και ως εκ τούτου η ρητορεία περί οικονομικής κρίσης έχει υποχωρήσει με τη βοήθεια των κυρίαρχων ΜΜΕ), επικρατεί το Κυπριακό ως κύριο θέμα των προεκλογικών εκστρατειών, με προεκτάσεις που αφορούν την ενεργειακή πολιτική της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της αξιοποίησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου που εντοπίζονται στην αποκλειστική της οικονομική ζώνη (ΑΟΖ). Οι υποψήφιοι της Αριστεράς και του ενδιάμεσου χώρου προσομοιάζουν όσον αφορά τις προγραμματικές τους θέσεις σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, νεο-Κεϋνσιανές στη μορφή και στην ουσία. Στο Κυπριακό η Αριστερά είναι εμφανώς υποστηρικτική της συνέχισης των συνομιλιών και της ταχείας εξεύρεσης λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ), αναγνωρίζοντας τον ορατό κίνδυνο ενός διχοτομικού μέλλοντος. Ο ενδιάμεσος χώρος και η Ακροδεξιά είναι πλήρως απορριπτικοί, στη βάση της πρόταξης του εθνικού φρονήματος, της πεποίθησης ότι η Τουρκία είναι μονίμως «αδιάλλακτη» και μιας «μονοκοινοτικής ανάγνωσης» του Κυπριακού, που αποκλείει και περιθωριοποιεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η Δεξιά (η παρούσα κυβέρνηση δηλαδή) ακροβατεί μεταξύ ενός προσώπου φιλικού προς τους έξωθεν διπλωματικούς κύκλους και της εθνικιστικής ρητορείας και δραστηριότητας που επιδιώκει να καλύψει τη συντηρητική πτέρυγα του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και να περιορίσει ενδεχόμενες απώλειες λόγω του Κυπριακού προς το Κέντρο και την Ακροδεξιά.

Τί μπορεί να προσδοκά το ΑΚΕΛ από τις εκλογές;

Όχι πολλά, αν οι δημοσκοπήσεις είναι ενδεικτικές των εκλογικών δυναμικών που θα σχηματοποιήσουν τα αποτελέσματα του πολιτικού ανταγωνισμού. Με άλλα λόγια, διαφαίνεται ότι ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ δεν θα καταφέρει μάλλον να κερδίσει την προεδρία, παρόλο που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έχει καλύψει τη διαφορά που τον χώριζε από τον Νικόλα Παπαδόπουλο και άρα, άνευ απροόπτου, θα είναι αυτός που θα περάσει στον δεύτερο γύρο μαζί με τον νυν πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Επί της ουσίας, το ΑΚΕΛ ακόμα προσπαθεί να επανέλθει στα επίπεδα συσπείρωσης και εκλογικών αποτελεσμάτων που παρατηρούνταν πριν από τη διακυβέρνηση Χριστόφια (2008-2013), την πρώτη φορά της ελληνοκυπριακής Αριστεράς στην εκτελεστική εξουσία. Λόγω εκείνης την πενταετίας, το ΑΚΕΛ έχασε δεκάδες χιλιάδες ψήφους –κυρίως προς την αποχή– στις ευρωεκλογές του 2014 και στις βουλευτικές εκλογές του 2016. Αυτό το ρεύμα αποξένωσης μεγάλης μερίδας της Αριστεράς έχει εν μέρει αντιστραφεί μετά από πέντε χρόνια δεξιάς κυβέρνησης και ελαφριάς ριζοσπαστικοποίησης του ΑΚΕΛ, αλλά ίσως όχι σε βαθμό που να επιτρέπει στην Αριστερά να ελπίζει στην κατάληψη της εξουσίας στο άμεσο μέλλον.

Εκλογές στην Καταλονία και προοδευτική προοπτική

Ο πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος, Δημήτρης Ραπίδης, γράφει στο ΕΝΑ για τις επικείμενες εκλογές στην Καταλονία και τις προοπτικές για προοδευτικές εξελίξεις τόσο στο πολιτικό σκηνικό όσο και στην κοινωνική πραγματικότητα της ισπανικής περιφέρειας → Οι εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου στην Καταλονία αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην […]

Ο πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος, Δημήτρης Ραπίδης, γράφει στο ΕΝΑ για τις επικείμενες εκλογές στην Καταλονία και τις προοπτικές για προοδευτικές εξελίξεις τόσο στο πολιτικό σκηνικό όσο και στην κοινωνική πραγματικότητα της ισπανικής περιφέρειας →

Οι εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου στην Καταλονία αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην ισπανική περιφέρεια. Οι ισχύοντες πολιτικοί συσχετισμοί είναι δύσκολο να ανατραπούν. Μπορούν ωστόσο να δημιουργηθούν συνθήκες αποκρυστάλλωσης της κοινωνικής πίεσης με στόχο την προώθηση μιας εναλλακτικής κοινωνικής και οικονομικής ατζέντας.

Η πολιτική συμμαχία Catalunya En Comú-Podem, με επικεφαλής τον Χαβιέ Ντομένεκ, είναι ίσως η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει καταθέσει ένα συνολικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των βασικών οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων. Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις αναλώνονται σχεδόν αποκλειστικά στο ζήτημα της ανεξαρτησίας, αφήνοντας κατά μέρος οτιδήποτε άλλο απασχολεί την κοινωνική και πολιτική ζωή της περιφέρειας.

Η εμβάθυνση της κοινωνικής ατζέντας

Το εκλογικό πρόγραμμα του Catalunya En Comú-Podem αναπτύσσεται γύρω από επτά πυλώνες δράσης, πάνω στους οποίους οικοδομούνται στρατηγικοί στόχοι και πρωτοβουλίες. Η πλειοψηφία των στόχων αυτών αφορούν στον κοινωνικό άξονα και στην αντιμετώπιση των συνεπειών των πολιτικών λιτότητας, όπως οι συνεχείς περικοπές των κοινωνικών δαπανών και η αύξηση των ανισοτήτων, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η κλιμάκωση της ανεργίας και η αποδόμηση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των βασικών εγγυήσεων για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι πληγές που έχει αφήσει πίσω της η οικονομική κρίση είναι βαθιές: Ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 23% χαμηλότερος σε σχέση με τη Γαλλία, η μέση μηνιαία σύνταξη υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ από το 2011 μέχρι σήμερα οι κοινωνικές δαπάνες έχουν υποχωρήσει κατά 43% και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων μειώνονται διαρκώς, λόγω του εκρηκτικού συνδυασμού υψηλής ανεργίας και επισφαλών θέσεων εργασίας.

Ο Χαβιέ Ντομένεκ επιχειρεί να διαμορφώσει ένα πολιτικό σχέδιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κεντρικών αιτημάτων της περιφέρειας, που υπερβαίνουν το αδιέξοδο που γεννά το ζήτημα της ανεξαρτησίας, φέρνοντας στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου την ιδεολογική σύγκρουση μεταξύ του αποτυχημένου νεοφιλελεύθερου δόγματος και των αριστερών προοδευτικών πολιτικών.

Απουσία διαλόγου για αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ανεξαρτησίας

Το ζήτημα της ανεξαρτησίας και τα αδιέξοδα που γέννησε, λόγω της απουσίας πολιτικού διαλόγου και της αδυναμίας διάγνωσης της ιστορικής αναγκαιότητας ενός «μεγάλου συμβιβασμού» των πολιτικών ηγεσιών σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη, έχουν δημιουργήσει ένα ψευδεπίγραφο πολιτικό δίλημμα που αναπτύσσεται γύρω από δύο αντίρροπες τάσεις: Από τη μια πλευρά ενισχύονται οι πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν τη διατήρηση του υφιστάμενου status quo, όπως οι Ciudadanos, και από την άλλη παραμένει ισχυρή η συμμαχία που επιδίωξε τη μονομερή ανακήρυξη της καταλανικής ανεξαρτησίας, στοιχισμένη, μέχρι και την ποινική του δίωξη, γύρω από τον Πουιτζδεμόν.

Κοινό σημείο αναφοράς και των δύο αυτών τάσεων είναι η απουσία οποιασδήποτε προγραμματικής αναφοράς στο ζήτημα του διαλόγου για το μέλλον της Καταλονίας και η δυναμική που διαμορφώθηκε την επαύριο της βίαιης αστυνομικής καταστολής και όσων ακολούθησαν πριν από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Οι προοδευτικές δυνάμεις εγκλωβίζονται σε αυτό το πλαίσιο, αδυνατώντας να επηρεάσουν καθοριστικά την πολιτική ατζέντα. Ο Ντομένεκ έκανε εσχάτως λόγο για την ανάγκη μιας «ευρύτερης συμμαχίας» με τη Ρεπουμπλικανική Αριστερά. Η τελευταία υποστηρίζει μεν την ανεξαρτησία, δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι θα κινηθεί αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση, λόγω φυγόκεντρων τάσεων, που επιθυμούν μια πιο διαλλακτική προσέγγιση, στο εσωτερικό της.

Το πολιτικό τοπίο είναι ακόμη αρκετά ρευστό. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο πως τόσο το ζήτημα της ανεξαρτησίας όσο και οι κοινωνικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης επιτάσσουν τη διαμόρφωση ενός διαφορετικού μοντέλου πολιτικής συνεργασίας στην Καταλονία και μιας πιο ισορροπημένης σχέσης με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη. Όσο η δυσαρέσκεια ενός σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος δεν διοχετεύεται στη στήριξη πολιτικών λύσεων που να δίνουν διέξοδο στην πολυεπίπεδη κρίση, τόσο το κοινωνικό χάσμα θα βαθαίνει και η ανακύκλωση του αδιεξόδου θα συντηρείται.

 

Άξελ Τρόοστ: Οι νέοι συσχετισμοί στη Γερμανία και η δυνατότητα προοδευτικών απαντήσεων

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Άξελ Τρόοστ μιλάει στο ΕΝΑ για την επόμενη ημέρα των εκλογών στη Γερμανία, την ώρα που εντείνονται οι ζυμώσεις για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού →

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Άξελ Τρόοστ μιλάει στο ΕΝΑ για την επόμενη ημέρα των εκλογών στη Γερμανία, την ώρα που εντείνονται οι ζυμώσεις για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού → (περισσότερα…)

Η επόμενη ημέρα στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας

Ο Αριστοτέλης Αγριδόπουλος, διδακτορικός ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης στο ερευνητικό πρόγραμμα HERA «The Debt» στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης, μιλάει στο ΕΝΑ για την επόμενη ημέρα στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας  →

Ο Αριστοτέλης Αγριδόπουλος, διδακτορικός ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης στο ερευνητικό πρόγραμμα HERA «The Debt» στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης, μιλάει στο ΕΝΑ για την επόμενη ημέρα στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας  → (περισσότερα…)

Ιταλική υποθήκη – μήνυμα προς Μέρκελ και Μακρόν

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Καπόπουλος γράφει στο ΕΝΑ για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και το μήνυμα της Ιταλίας σε Μέρκελ και Μακρόν → 

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Καπόπουλος γράφει στο ΕΝΑ για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και το μήνυμα της Ιταλίας σε Μέρκελ και Μακρόν →  (περισσότερα…)

Θρίαμβος Μακρόν με προσημειώσεις…

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Καπόπουλος γράφει στο ΕΝΑ για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών και τι θα σημάνει το αποτέλεσμα για τη συνέχεια →

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Καπόπουλος γράφει στο ΕΝΑ για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών και τι θα σημάνει το αποτέλεσμα για τη συνέχεια  (περισσότερα…)

Ο «νικητής» Κόρμπιν και το μήνυμα σε Βρετανία και Ευρώπη

O λέκτορας πολιτικής επιστήμης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Χρύσανθος Τάσσης, απαντά στο ΕΝΑ για το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών →

O λέκτορας πολιτικής επιστήμης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Χρύσανθος Τάσσης, απαντά στο ΕΝΑ για το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών → (περισσότερα…)

Τι να περιμένουν οι Έλληνες από την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν;

O Γάλλος δημοσιογράφος Romaric Godin αναλύει στο ΕΝΑ τι θα σημάνει για την Ελλάδα η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην Προεδρία της Γαλλίας →

O Γάλλος δημοσιογράφος Romaric Godin αναλύει στο ΕΝΑ τι θα σημάνει για την Ελλάδα η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην Προεδρία της Γαλλίας → (περισσότερα…)